Herrekollektivet

Til Polen kan du reise nesten uansett hvilket formål du skulle ha med ferien, men dersom du er historie- og kulturinteressert har Polen spesielt mye å tilby. Landet har en rik historie og totalt 14 steder som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Dersom du ønsker mer enn å oppleve de store byene, kan Polen enkelt og rimelig utforskes både med bil og tog. Veiene mellom de store byene ble oppgradert i anledning Europamesterskapet i fotball og holder stort sett meget høy standard. Med bilen som utgangspunkt gir vi deg en guidet kjøretur i det vestlige Polen. Vi starter i Sopot og avslutter i Krakow.
Selv om Gdansk absolutt er verdt et besøk, hopper vi over den i denne anledning og kjører en mil vestover. Der stopper vi i den fasjonable badebyen Sopot ved Østersjøen. Byen ble brent ned til grunnen under den polske tronfølgekrigen i 1733, men ble rekonstruert tidlig på 1800-tallet. Her finner du Europas lengste trepir Molo (515 meter), og langs stranden ligger det fasjonable Grand Hotel. Hotellet var Hitlers hovedkvarter i 1939. Dersom budsjettet tillater det, anbefales en overnatting på hotellet. Selv om rommenes interiør i dag ikke har mye ved seg, råder fortsatt et preg av fordums storhet i hotellet. Andre som har funnet det verdt med en overnatting her er blant andre Fidel Castro, Charles de Gaulle, Vladimir Putin og Greta Garbo. Hvis du er så heldig å være her i oktober får du med deg Sopot Jazz Festival.
Tilbake i bilen kjører vi litt sydover til landsbyen Malbork hvor vi finner middelalderslottet med samme navn. Slottet, som nå er fullt restaurert, er verdens største mursteinbygning og et imponerende syn. Slottet har gjennom tidene vært tilholdssted for en rekke polske konger og ble i 1997 oppført på verdensarvlisten.


Videre går ferden 10 mil sydover og langs elven Vistula ligger hansabyen Torun. Byen, som var en av middelalderens mest betydningsfulle, er krysset av smale gater og trange smug og regnes som en av Europas vakreste. Byen unnslapp verdenskrigens bombinger og er derfor den dag i dag tilnærmet intakt. Byen er en del av verdensarven. I ul. Kopernika, rett ved den gamle markedsplassen, finner du huset der Nicolaus Copernicus ble født.
På vei sydover til Poznan kjører vi innom Polens første hovedstad, Gniezno. Byen har en flott katedral og mye spennende historie. Et besøk i byens historiske museum er å anbefale. Fremme i Poznan sjekker vi inn på hotellet Blow Up Hall 5050, som er bygget i byens gamle bryggeri, og spaserer deretter den korte veien bort til gamlebyen. I hjertet av gamlebyen ligger markedsplassen – en renessanseperle av de sjeldne. Bruk gjerne en time på en guidet tur for et innblikk i plassens og husenes historiske betydning.Vi kjører videre sydover og stopper i vestpolens største by Wroclaw. Byen er rik på historie og har flott arkitektur. Besøk den gamle markedsplassen, katedraløya og Folkehallen, og reflekter over at 70% av byen lå i ruiner etter andre verdenskrig. En nøysom restaureringsprosess har tilbakeført gamlebyen til sin tilnærmet opprinnelige stand.
Vi avslutter i Krakow. Polens nest største by er også den mest besøkte.
Byen har alltid vært et viktig kultursenter og fungerte som hovedstad gjennom hele middelalderen. Som eneste polske storby forble byen uberørt av verdenskrigens herjinger. Byen er proppfull av arkitektoniske perler. Sørg for å få med deg Wavelhøyden med slottet og katedralen, Mariakirken og markedshallen Sukiennice. Når gamlebyen er unnagjort, besøk den jødiske bydelen Kazimierz. Her finner du spennende bruktbutikker og bortgjemte små restauranter. Har du litt tid til overs, lei en sykkel og tråkk ut til Nowa Huta, arbeiderbydelen som er bygget etter strenge sosialistiske planleggingsprinsipper. Skal du overnatte anbefales Puro Hotel nær gamlebyen. Et godt og prisgunstig alternativ.


Her slutter vår reise, men drar du videre østover finnes en rekke små perler, Sandomierz, Kazimierz Dolny, Lublin og Zamosc for å nevne noen.
Å reise i Polen er trygt og godt. Folk snakker dårlig engelsk, men det bedres fra år til år. Valutaen er Zloty og prisnivået er generelt veldig lavt.

God tur!

Bilder: © Mike Mareen (1), Darios (2), Curioso Photography (3), Boris Stroujko (4), Velishchuk Yevhen (5), Sopotnicki (6), AdobeStock, Shutterstock

2 Comments

 1. Svar

  Charlotte

  mai 21, 2017

  Wow! Stilig side dere har, ante ikke at Polen hadde slike perler av noen byer, skulle bare ønske meg billedtekster på bildene, for skulle gjerne reist til de to siste bildene her på innleggene, men hvilken av byene er de? Flott innlegg!

  Charlotte

  • Svar

   Peter Wisting

   mai 21, 2017

   Tusen takk, Charlotte. Godt innspill. De to siste bildene er fra hhv. Wroclaw og Krakow. Flotte steder verdt et besøk. God tur!

LEAVE A COMMENT